Tuesday, July 8, 2014

ILHAM SENI WARISAN KUMPULAN PELUKIS MELAKAKumpulan Pelukis Negeri Melaka (KPNM) merancang untuk mengumpulkan pelukis-pelukis ahli GAPs dalam dalam satu program yang dinamakan sebagai Ilham Seni Warisan Melaka bersempena dengan Mesyuarat Agung GAPs 2014. Program ini juga diadakan bersempena dengan Festival Antarabangsa Sungai Melaka 2014. Beberapa minggu sebelum itu Ilham Warisan telah diwarwarkan melalui facebook dan telah mendapat sambutan menggalakkan dari pelukis-pelukis di negeri-negeri seluruh Malaysia. 
Ilham Seni Warisan Melaka telah berlangsung pada 13 - 15 Jun 2014 dibeberapa lokasi di negeri Melaka. AJK Kumpulan Pelukis Melaka yang diketuai oleh Zaini Aman  telah bertungkus-lumus beberapa minggu sebelum itu bagi memastikan program berjalan lancar. Semua pelukis dari semua persatuan negeri telah berkumpul di Asean Heritage Residence, Bukit Serindit (tempat penginapan) pada 13 Jun. 

 Zaini Aman memberi taklimat

Diskusi seni di Asean Heritage Residence

Program dimulai dengan diskusi seni pada malam hari pertama dengan Zaini Aman memberi taklimat program diikuti pada hari dedua dengan program melukis pleinair di Dataran Sungai Melaka, Menyusur Sungai Melaka dengan River Cruise dan lawatan ke Hang Tuah Centre. Program hari kedua  di Dataran Sungai juga dipenuhi dengan acara pertandingan melukis bagi pelajar IPT serta bengkel pualaman yang disertai oleh pelajar sekolah. TYT Tun Khalil Yaakub telah sama-sama berada di Dataran Sungai bagi memeriahkan Ilham Seni Warisan Melaka 2014. 


 Di Dataran Sungai: Mahmud Mat (PESENI)

Rudy Hazrin (Perlis)

Salleh Ismail (Perak)


 Melukis potret

 Pertandingan melukis pelajar IPT

Tun Khalil Yaakub melihat hasil pualaman

 Pertandingan melukis pelajar IPT

Pelajar UiTM

Melukis di Dataran Sungai

 Hasil bengkel pualaman

A. Zaki Hadri (Pengerusi pelukis muda GAPs)

 Live potrait

 Menyusur Sungai Melaka

  Menyusur Sungai Melaka dengan River Cruise

Pada malamnya Mesyuarat Agung GAPs berlangsung di Aditorium Hang Tuah Centre, PERZIM. Pada hari ketiga pula pelukis-pelukis bersantai di pesisir Sungai Melaka sambil melakar, melukis dan merakam foto. 

 Hang Tuah Centre


Shaimy Hashim YDP GAPs selepas Mesyuarat 
Agung di Hang Tuah CentrePosted by: Salleh Ismail


No comments: